ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ)

 

ΕΤΟΣ 2017

 

Το Πρόγραμμα Αποκατάστασης Επιζώντων Βασανιστηρίων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, υλοποιείται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και το Κέντρο Ημέρας «Συνειρμός/ Βαβέλ» από τον Φεβρουάριο του 2013, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), οι οποίοι ξεκίνησαν να συμπράττουν σε αυτό τον Οκτώβριο του 2014. Αποβλέπει στη διεπιστημονική προσέγγιση και στην ολιστική παροχή νομικών, κοινωνικών, ιατρικών, ψυχολογικών και ψυχιατρικών υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που έχουν υποστεί βασανιστήρια.

Το Πρόγραμμα αρχικά χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως και τον Ιανουάριο του 2017. Στη συνέχεια εκτάκτως χρηματοδοτήθηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία του και από τον Ιούνιο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018 χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μέσα στο 2017, το Πρόγραμμα επεκτάθηκε σε ανθρώπινο δυναμικό. Ξεκινώντας από μια ομάδα δύο δικηγόρων, μίας πολιτικής επιστήμονα και δύο κοινωνικών λειτουργών, το Πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει τέσσερις δικηγόρους (μία εκ των οποίων έχει τον ρόλο της συντονίστριας του Προγράμματος), μία πολιτική επιστήμονα και τέσσερις κοινωνικούς λειτουργούς.

Δημογραφικά στοιχεία

Kατά τη διάρκεια του 2017, το Πρόγραμμα υποδέχτηκε 108 νέες υποθέσεις και εξακολούθησε να εξυπηρετεί 136 υποθέσεις από προηγούμενα έτη. Επομένως, στη διάρκεια του 2017 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 244 επιβιώσαντες βασανιστηρίων (40 γυναίκες και 204 άνδρες). Ωστόσο, ο αριθμός των επωφελούμενων του Προγράμματος είναι ακόμα μεγαλύτερος αν κανείς λάβει υπόψη του ότι κάποιοι από τους άμεσα επωφελούμενους του ΠΡΟΜΗΘΕΑ βρίσκονται στην Ελλάδα με μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία είναι έμμεσα επωφελούμενοι του Προγράμματος. Από το σύνολο των εξηπηρετούμενων του Προγράμματος μέσα στο 2017, το 16% ήταν γυναίκες και το 84% άνδρες.

 

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85

Παράλληλα, οι εξυπηρετούμενοι του Προγράμματος στο ίδιο έτος προέρχονται από τριάντα 33 χώρες, ενώ η ομάδα του ΠΡΟΜΗΘΕΑ εξυπηρέτησε και 2 ανιθαγενείς. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράν και η Συρία καταλαμβάνουν τις 3 πρώτες θέσεις από άποψη πληθυσμιακής συμμετοχής στο πρόγραμμα.

coi

Η εξέλιξη του Προγράμματος το 2017

Ταυτόχρονα με την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της ομάδας των επαγγελματιών του ΕΣΠ που εργάζονται στο Πρόγραμμα, καθιερώθηκε η σταθερή εβδομαδιαία συνάντηση της ομάδας με σκοπό τον συντονισμό και την εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος.

Παράλληλα, έγινε προσπάθεια να αποκρυσταλλωθούν εντός του ΕΣΠ πρακτικές που βελτιώνουν το επίπεδο επικοινωνίας με την ευάλωτη ομάδα των επιζώντων βασανιστηρίων και αποδίδουν στο Πρόγραμμα σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτή την κατεύθυνση διαμορφώθηκαν SOPs (Standard Operating Procedures-Πρότυπες Διαδικασίες Λειτουργίας) για την υποδοχή των εξυπηρετούμενων στο Πρόγραμμα. Στο ίδιο πλαίσιο έλαβε χώρα από τη συντονίστρια του Προγράμματος μία διήμερη εκπαίδευση (31/10/2017 & 01/11/2017) προς την ομάδα Screening του ΕΣΠ στην Αθήνα καθώς και μία εκπαίδευση (07/12/2017) προς τους νέους δικηγόρους του ΕΣΠ Αθήνας και Ιωαννίνων σχετικά με την υποδοχή και τη διαχείριση των υποθέσεων που αφορούν ευάλωτα άτομα, όπως επιζώντες βασανιστηρίων, βίας και θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Στη διάρκεια του ίδιου έτους διαμορφώθηκε επίσης ειδικός χώρος συναντήσεων/συνεντεύξεων στο κεντρικό κτήριο του ΕΣΠ (επί της οδού Σολωμού 25 στην Αθήνα) αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός πλαισίου εμπιστοσύνης και ασφάλειας με τους εξυπηρετούμενους.

 

Διαρκής επιστημονική κατάρτιση και συμμετοχή σε ομάδες εργασίας

Λόγω αφενός της ενίσχυση του Προγράμματος με νέους συναδέλφους δικηγόρους και κοινωνικούς λειτουργούς που βρέθηκαν για πρώτη φορά ενώπιον της πρόκλησης να δουλέψουν με μια τόσο ευάλωτη ομάδα του προσφυγικού πληθυσμού, αφετέρου της πίστης στην αναγκαιότητα της διαρκούς επιστημονικής εξέλιξης, η ομάδα του ΠΡΟΜΗΘΕΑ συνέχισε και το 2017 να επιδιώκει τη διαρκή κατάρτισή της με συμμετοχές στα ακόλουθα συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες και ομάδες εργασίας:

 

Σεμινάρια Συνέδρια

 • Εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση του Πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης για την ταυτοποίηση και πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων, που πραγματοποίησε η τουρκική οργάνωση Human Rights Foundation, Αθήνα, 6-9/01/2017, (Οργάνωση: Πρόγραμμα PROMETHEUS II).
 • Σεμινάριο με θέμα «Identification of Victims and Potential Victims of Trafficking in Human Beings», Αθήνα, 3-4/04/2017, (Οργάνωση: United Nations Office on Drugs and Crimes- UNODC / Department of Human Trafficking and Migrant Smuggling – Office of the Greek National Rapporteur on Combating Trafficking in Human Beings).
 • Συνέδριο με θέμα «Worldwork 2017: Deep Democracy in a World of Divides – Shifting Consciousness in Politics, Economics, Ecology and Relationships», Πόρτο Χέλι, 23-28/05/2017, (Οργάνωση: International Association of Process Oriented Psychology (IAPOP), Processwork Greece, processwork HUB, The Athenian Institute of Anthropos).
 • Σεμινάριο με θέμα: Διαχείριση Κρίσεων που πραγματοποίησε Gestalt Foundation, Αθήνα, 23/6/2017 και 7/7/2017, (Οργάνωση: ΓΧΣ).
 • Σεμινάριο με θέμα «Combating Human Trafficking along Migration Routes», Βιτσέντσα, Ιταλία, 5-9/6/2017, (Οργάνωση: Organization for Security and Co-operation in Europe).
 • Εκπαίδευση με θέμα «Case Management Response to Gender-Based Violence», Αθήνα, 6-10/11/2017, (Οργάνωση: United Nations Population Fund- UNFPA)
 • Εκπαίδευση από τον καθηγητή Ρένο Παπαδόπουλο (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Essex και διευθυντής του Centre for Trauma, Asylum and Refugees-CTAR) στους επαγγελματίες των τριών οργανώσεων της διεπιστημονικής ομάδας Αποκατάστασης Επιζώντων Βασανιστηρίων (ΕΣΠ, ΓΧΣ, Κ.Η. ΒΑΒΕΛ), Αθήνα, 14-16/11/2017 (Οργάνωση: ΒΑΒΕΛ).

 

Meetings – Workshops – Ημερίδες

 • Συμμετοχή στα working groups της Health and Wellness Committee του ACCMR, Αθήνα, Ιούλιος 2017 έως σήμερα.
 • Συμμετοχή στα working groups του Urbanization Committee του ACCMR, Αθήνα, Σεπτέμβριος 2017 έως σήμερα.
 • Προετοιμασία και πραγματοποίηση ημερήσιου Workshop με τους Partners της διεπιστημονικής ομάδας με θέμα τη μεταξύ μας συνεργασία, Αθήνα, 30/11/2017.
 • Συμμετοχή στην ετήσια συνάντηση του European Network of Rehabilitation Centers for Survivors of Tortures, Βουκουρέστι, 12-14/11/2017.
 • Συμμετοχή στο συμπόσιο «Music, Torture, Therapy: A symposium on Music in Detention», Αθήνα, 2/11/2017, (Οργάνωση: Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες).
 • Συμμετοχή στο working group «Πρώτη ομάδα Εργασίας για τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς σχετικά με το trafficking» στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) σχετικά με το trafficking, Αθήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2017.
 • Συμμετοχή στο panel της Ημερίδας των ΓΧΣ για τους επιζώντες βασανιστηρίων που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 26/6/2017, (Οργάνωση ΓΧΣ).

Προκλήσεις

Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εξυπηρετούμενοι

Στη διάρκεια του έτους η ομάδα αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός εξυπηρετούμενων του Προγράμματος διαβιεί σε καθεστώς αστεγίας καθώς και ότι πολλοί από τους εξυπηρετούμενους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Το τελευταίο αυτό γεγονός επηρεάζει κατά πολύ τη διεργασία της ολιστικής αποκατάστασης καθώς είναι ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση η συνδυαστική αντιμετώπιση των επακόλουθων των βασανιστηρίων με παράλληλη ύπαρξη δυσχερών κοινωνικών συνθηκών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εξυπηρετούμενου του προγράμματος από τη Λ.Δ. Κονγκό, επιζώντα βασανιστηρίων, ο οποίος έφυγε από το hot spot της Μόριας της Λέσβου (όπου δεν είχε ταυτοποιηθεί ως θύμα βασανιστηρίων) κατά παράβαση του γεωγραφικού περιορισμού και ήρθε στην Αθήνα όπου ζήτησε βοήθεια από την ομάδα του ΠΡΟΜΗΘΕΑ. Τα επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στο hot spot της Μόριας το φθινόπωρο του 2016 είχαν οδηγήσει σε αναβίωση των τραυματικών περιστατικών που είχε βιώσει στη χώρα του και είχαν διαταράξει την ήδη βεβαρημένη ψυχική του κατάσταση. Οι διαστάσεις αυτού του περιστατικού είναι πολλές, όπως αντίστοιχα οι δυσκολίες και οι παρεμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν σε βάθος χρόνου.

Βρεθήκαμε μπροστά σε έναν άνθρωπο σε σύγχυση, αποπροσανατολισμένο σε χώρο και χρόνο, άστεγο, με δυσκολία στη συνεργασία, έντονα καταθλιπτικό, σε άσχημη σωματική κατάσταση, χωρίς έγγραφα αφού η κάρτα του είχε λήξει και είχε παρατύπως έρθει στην Αθήνα. Η εξεύρεση δομής φιλοξενίας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω του νομικού καθεστώτος του αλλά και της άσχημης ψυχολογικής του κατάστασης. Χρειάστηκαν ειδικές παρεμβάσεις από την κοινωνική λειτουργό που τον ανέλαβε για την κάλυψη αυτής τη βασικής ανάγκης, καθώς ήταν απαραίτητο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες, για την περαιτέρω συνεργασία του εξυπηρετούμενου με τους υπόλοιπους επαγγελματίες (δικηγόρο, ψυχολόγο, γιατρό και ψυχίατρο).

 

Τα αποτελέσματα της καθυστέρησης των διαδικασιών        

Η καθυστέρηση της δημιουργίας της μεταβατικής Επιτροπής Προσφυγών (που εκκρεμεί από το 2016 και ενώπιον τις οποίας υπολογίζεται ότι εκκρεμούν περί τις 3.000 υποθέσεις αρκετές των οποίων είναι υποθέσεις ευάλωτων προσφευγόντων) αλλά και η μεγάλη καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην έκδοση κάποιων αποφάσεων, είτε από την Υπηρεσία Ασύλου είτε από την Αρχή Προσφυγών, έχει επιβαρύνει εξαιρετικά την ήδη βεβαρυμμένη ψυχική κατάσταση ορισμένων από τους εξυπηρετούμενους του Προγράμματος, ενώ κάποιοι από αυτούς, απελπισμένοι, έφυγαν παράτυπα από την Ελλάδα.

 

Η διεπιστημονική δουλειά

Ως προς τη συνεργασία με τις άλλες δύο οργανώσεις (ΒΑΒΕΛ & ΓΧΣ), και μέσα στο 2017, διατηρήθηκαν τα χαρακτηριστικά εκείνα που το καθιστούν ένα πρότυπο Πρόγραμμα Αποκατάστασης Επιζώντων Βασανιστηρίων. Η διεπιστημονική συνεργασία είναι το βασικό εργαλείο για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο οποίος εξυπηρετείται μέσα από την κοινή διαχείριση των περιστατικών από επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, δικηγόροι) των τριών οργανώσεων. Οι δικηγόροι και οι κοινωνικοί λειτουργοί του ΕΣΠ συνεργάζονται στενά με τους επαγγελματίες του Κ.Η ΒΑΒΕΛ και των ΓΧΣ, παραπέμποντας σε αυτούς επιζώντες βασανιστηρίων που υποστηρίζουν νομικά και κοινωνικά, προκειμένου να λάβουν, ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη, ψυχολογική, ιατρική και ψυχιατρική υποστήριξη. Αντίστοιχα, αναλαμβάνουν τη νομική και κοινωνική υποστήριξη επιζώντων βασανιστηρίων που παραπέμπονται από τις παραπάνω οργανώσεις.

Το πλαίσιο συνεργασίας συμπυκνώνεται στον καταμερισμό της εποπτείας επιμέρους όψεων της πλαισίωσης των εξυπηρετούμενων από τους αρμόδιους επαγγελματίες και την τακτική επικοινωνία μεταξύ τους προκειμένου να παρέχεται εξατομικευμένη προσέγγιση σε κάθε εξυπηρετούμενο ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Πέρα από την απευθείας επικοινωνία των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, η συνεργασία ενισχύεται με τις εβδομαδιαίες συναντήσεις της διευρυμένης ομάδας για τη συζήτηση των κοινών υποθέσεων και την από κοινού συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Παράλληλα, ανά 15 ημέρες οι επαγγελματίες των τριών οργανώσεων συμμετέχουν σε mentorings sessions που γίνονται μέσω skype με τον καθηγητή Ρένο Παπαδόπουλο (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Essex και διευθυντής του Centre for Trauma, Asylum and Refugees -CTAR).

 

Ενδεικτικές επιτυχίες της ομάδας

Παρά τις γενικότερες δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στο χώρο του ασύλου στη χώρα μας και το 2017, την χρονιά αυτή, σαράντα δύο (42) εξυπηρετούμενοι του Προγράμματος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, διαφόρων εθνικοτήτων αλλά και ανιθαγενείς, έλαβαν καθεστώς προστασίας (προσφυγικό καθεστώς, επικουρική προστασίας, άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους) μέσα στο περασμένο έτος. Από αυτούς το 21% ήταν γυναίκες και το 79% άνδρες.

2017-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bf

Οι χώρες προέλευσής τους ποικίλουν με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό πάντως να κατέχει την πρώτη θέση.

2017-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7

Είναι σημαντικό ότι στις παραπάνω χορηγήσεις καθεστώτων προστασίας σε εξυπηρετούμενους του Προγράμματος συγκαταλέγονται αποφάσεις που εξελίσσουν σημαντικά την εθνική νομολογία του ασύλου αλλά και αποφάσεις που αποδεικνύουν το πόσο απαραίτητη είναι η διεπιστημονική, ολιστική προσέγγιση των αιτούντων άσυλο με ιστορικό βασανισμού.

 

Πέρα από τους αριθμούς

Για την ομάδα του ΠΡΟΜΗΘΕΑ η δουλειά με τους επιζήσαντες βασανιστηρίων είναι κάτι παραπάνω από επίτευξη στόχων ενός προγράμματος ή επίτευξη επαγγελματικών φιλοδοξιών και η αποκατάστασή τους ξεπερνά την απλή συνηγορία και την κοινωνική συνδρομή τους στο πλαίσιο του αιτήματος ασύλου και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα.

 

Η σημασία της εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση των επιζώντων βασανιστηρίων μπορεί να αποδειχθεί μια σημαντική συνισταμένη αποκατάστασης. Στο πνεύμα αυτό, μέσα στο 2017 η ομάδα ενημέρωσε και καθοδήγησε 18 εξυπηρετούμενους για τη δυνατότητα τους να καταθέσουν αιτήσεις για το Πρόγραμμα υποτροφιών “Education Unites: From Camp to Campus” της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και χορήγησε συστατικές επιστολές. Σήμερα κάποιοι από τους εξυπηρετούμενους φοιτούν ήδη στο Deree College.

 

Στη μνήμη της S.

Το Μάρτιο του 2016, παραπέμφθηκε στο Πρόγραμμα γυναίκα 41 ετών από αφρικανική χώρα. Η κοινωνική λειτουργός που την ανέλαβε την υποστήριξε συμβουλευτικά προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω το προφίλ και η ευαλωτότητά της.

Η πρώτη εικόνα, ήταν μιας γυναίκας ιδιαίτερα κλειστής, δύσπιστης, φοβισμένης γυναίκας, με καταθλιπτικά στοιχεία. Στη διάρκεια της συνεργασίας της με την ομάδα του ΠΡΟΜΗΘΕΑ, η S. ταυτοποιήθηκε ως επιβιώσασα βασανιστηρίων, και παραπέμφθηκε στους ΓΧΣ και το Κ.Η. ΒΑΒΕΛ, ώστε να λάβει εξειδικευμένη ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη.

Μέσα στους επόμενους μήνες, έγινε πλήθος συνδυαστικών και συνεργατικών ενεργειών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες και των τριών οργανώσεων, (κοινωνική λειτουργό, δικηγόρο, ψυχολόγο, ψυχίατρο, γιατρό) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επακόλουθα των βασανιστηρίων και οι δυσχερείς συνθήκες της κοινωνικής της ζωής. Τελικά, η S. διαγνώστηκε με δύο χρόνιες και απειλητικές για τη ζωή της ασθένειες. Χρειάστηκαν επίμονες προσπάθειες ώστε να βρεθεί κατάλληλο πλαίσιο φιλοξενίας που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της, για να μπορέσει να αναγνωρίσει τις νέες συνθήκες της ζωής της, να λάβει την απαραίτητη φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή και να μπορέσει η ίδια να συμπορευτεί με αυτά τα καινούρια δεδομένα. Οι επαγγελματίες του ξενώνα στον οποίον φιλοξενήθηκε, συνέβαλαν απεριόριστα σε όλη αυτή τη διεργασία, και η συνεργασία όλων ήταν το βασικό εργαλείο για την καλύτερη συνδρομή στην πολυπλοκότητα των προβλημάτων της S. και ταυτόχρονα στην ενίσχυση της και την ανάδειξη της δύναμης και ανθεκτικότητας της. Παράλληλα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ήταν συνεχής κι έντονη η αγωνία της S. για τα τρία παιδιά της που βρίσκονταν σε άλλες χώρες.

Ένα χρόνο και τέσσερις μήνες μετά το ξεκίνημα της συνεργασίας μας με την S., η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία και νοσηλεύτηκε σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο κάθε επαγγελματίας από τη μεριά του, υπήρξε συνοδοιπόρος και σε αυτή τη φάση της ζωής της, τόσο πρακτικά, όσο και συναισθηματικά. Όταν η S. απεβίωσε, η επιθυμία τους ενός παιδιού της που βρίσκονταν στη χώρα καταγωγής να μεταφερθεί η σορός της μητέρας του εκεί, έγινε πρωταρχικό μέλημα, τόσο των επαγγελματιών, όσο και της Κοινότητας των συμπατριωτών της. Η Κοινότητα μάζεψε το μεγαλύτερο τμήμα του χρηματικού ποσού που χρειαζόταν για τη μεταφορά, και το υπολειπόμενο ποσό συγκεντρώθηκε από την καμπάνια που έκαναν στo διαδίκτυο οι επαγγελματίες της ομάδας. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε κι ολοκληρώθηκε το ταξίδι της μεταφορά της σορού της S. στη χώρα καταγωγής της.

 

Διπλή αναγνώριση του Προγράμματος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ως βέλτιστη πρακτική

Εν κατακλείδι, μέσα από την ιδιαίτερη δομή του Προγράμματος και τη μακροχρόνια συνεργασία με τις άλλες δύο οργανώσεις (ΒΑΒΕΛ & ΓΧΣ) έχει προκύψει μια ομάδα επαγγελματιών με υψηλή εξειδίκευση στην Ταυτοποίηση και Αποκατάσταση Επιζώντων Βασανιστηρίων. Τα χαρακτηριστικά αυτά οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του Προγράμματος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ως βέλτιστης πρακτικής στην τελική αναφορά του έργου “Time for Needs: Listening, Healing, Protecting. A joint Action for an Appropriate Assessment of Special Needs of Victims of Torture and Violence” που υλοποιήθηκε από έξι Mη Κυβερνητικές Οργανώσεις που προέρχονταν από 6 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Πορτογαλία, Ελλάδα και Γερμανία) σε συνεργασία με το European Council on Refugees and Exiles και το οποίο ολοκληρώθηκε το 2017.

 

Επιπλέον, το Πρόγραμμα ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ παρουσιάζεται ως καλή πρακτική και στην έρευνα με τίτλο “Integration of Refugees in Greece, Hungary and Italy. Comparative analysis” που πραγματοποιήθηκε το 2017 κατ’ εντολή της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.