ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διεθνείς έρευνες αναδεικνύουν ότι έως και 35% των αιτούντων άσυλο έχουν υποστεί βασανιστήρια ή άλλους τρόπους σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας στην χώρα προέλευσής τους.

Η ανάρρωση από την εμπειρία των βασανιστηρίων είναι μία περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει έως και χρόνια. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι όλοι ο επιβιώσαντες βασανιστηρίων πρέπει να έχουν το δικαίωμα στη θεραπεία με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο θα καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να απαλύνει τον πόνο.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ;

Βασανιστήριο σημαίνει…

Στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας ως βασανιστήριο ορίζεται κάθε πράξη με την οποία  σωματικός, ψυχικός πόνος ή έντονη οδύνη επιβάλλονται με πρόθεση σε ένα πρόσωπο. Με σκοπό ιδίως να αποκτηθούν απ’ αυτό ή από τρίτο πρόσωπο πληροφορίες ή ομολογίες, να τιμωρηθεί για μία πράξη που αυτό ή τρίτο πρόσωπο έχει διαπράξει ή είναι ύποπτο ότι την έχει διαπράξει, να εκφοβηθεί ή εξαναγκασθεί αυτό ή τρίτο πρόσωπο, ή για κάθε άλλο λόγο που βασίζεται σε διάκριση οποιασδήποτε μορφής. Εφόσον ένας τέτοιος πόνος ή οδύνη επιβάλλονται από δημόσιο λειτουργό ή κάθε πρόσωπο που ενεργεί με επίσημη ιδιότητα ή με την υποκίνηση ή τη συναίνεση ή ανοχή του.

Ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες μορφές βίας περιλαμβάνονται: ο ξυλοδαρμός, το ηλεκτροσόκ, το τέντωμα (stretching), ο εικονικός πνιγμός, η ασφυξία, τα εγκαύματα, ο βιασμός, η σεξουαλική κακοποίηση, η παρατεταμένη απομόνωση, η στέρηση ύπνου, οι απειλές, η ταπείνωση οι εικονικές εκτελέσεις, οι εικονικοί ακρωτηριασμοί και η παρακολούθηση της πρακτικής βασανιστηρίων σε τρίτους.

Δράστες αυτής της βίας μπορεί να είναι: κυβερνητικές υπηρεσίες, οργανωμένα σώματα όπως η αστυνομία ή οι δυνάμεις ασφαλείας, στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές δυνάμεις, προσωπικό που εργάζεται σε φυλακές ή σε κέντρα κράτησης, ή κρατούμενους που ενεργούσαν με εντολή ή ήταν υποχρεωμένοι από αξιωματικούς, αντάρτικες δυνάμεις και δυνάμεις που ενεργούν ενάντια σε αντάρτικες δυνάμεις, δυνάμεις της αντιπολίτευσης, νομικούς και επαγγελματίες υγείας ή άλλα πρόσωπα που ενεργούσαν για λογαριασμό ή με τη συναίνεση δημόσιων αξιωματούχων, ομάδες θανάτου, ή απλούς πολίτες σε συνθήκες πολέμου και γενικευμένης βίας.


Οι επιπτώσεις των βασανιστηρίων

Τα βασανιστήρια μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στα θύματα.

Τόσο οι σωματικές όσο και οι ψυχολογικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναπηρίας, του μετά-τραυματικού στρες, του έντονου άγχους, της αϋπνίας, της κατάθλιψης, της αίσθησης ενοχής, ντροπής ή ταπείνωσης και άλλες ψυχολογικές διαταραχές, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τα θύματα και την οικογενειακή τους ζωή και ευημερία.

Οι συνέπειες πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν μέσω της παροχής βοήθειας και της αποκατάστασης.